Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να αναγνωρίζουν τους οικογενειακούς δεσμούς ενός ομόφυλου ζευγαριού και του παιδιού ή παιδιών τους, εφόσον έχει αναγνωριστεί ως οικογένεια σε άλλο κράτος μέλος, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σε σχέση με προδικαστικό ερώτημα του διοικητικού πρωτοδικείου της Σόφιας στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την απόφαση στην υπόθεση C-490/20, Stolichna obshtina, rayon «Pancharevo», στην περίπτωση ενός ανήλικου τέκνου το οποίο είναι πολίτης της ΕΕ και στου οποίο το πιστοποιητικό γέννησης (που έχει εκδοθεί από άλλο κράτος μέλος) αναγράφονται ως γονείς δύο πρόσωπα του ιδίου φύλου, το κράτος μέλος στο οποίο το παιδί είναι πολίτης υποχρεούνται να χορηγήσει ταυτότητα ή διαβατήριο χωρίς να απαιτεί επιπρόσθετο πιστοποιητικό γέννησης που να έχει εκδοθεί από τις δικές του αρχές.
Επίσης, το κράτος μέλος του οποίου το παιδί είναι πολίτης είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει το έγγραφο που έχει εκδοθεί από το κράτος μέλος υποδοχής και να παρέχει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορία και διαμονής στο έδαφος της ΕΕ με κάθε ένα από τα δύο πρόσωπα που αναγνωρίζονται ως γονείς του.
Η υπόθεση αφορά κορίτσι (αρχικά S.D.K.A.) που γεννήθηκε το 2019 στην Ισπανία, και της οποίας γονείς, σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησης που εκδόθηκε από τις ισπανικές αρχές είναι η Βουλγάρα πολίτης V.M.A. και η γεννηθείσα στο Γιβραλτάρ (Ηνωμένο Βασίλειο) K.D.K., οι οποίες διαμένουν από το 2015 στην Ισπανία όπου σύναψαν πολιτικό γάμο το 2018.
Η V.M.A. είχε αιτηθεί από τον δήμο Σόφιας την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης για την S.D.K.A. καθώς ήταν αναγκαίο για την έκδοση βουλγαρικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο της αίτησης, κατέθεσε νομίμως επικυρωμένη και πιστοποιημένη μετάφραση στα βουλγάρικα αποσπάσματος από το ληξιαρχείο της Βαρκελώνης στην Ισπανία σχετικά με το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.
Ο δήμος Σόφιας ζήτησε στοιχεία που να πιστοποιούν ποια είναι η βιολογική μητέρα του παιδιού, καθώς το βουλγαρικό πιστοποιητικό γέννησης περιέχει πεδία μόνο για την αναγραφή μιας μητέρας και ενός πατέρα χωρίς επιπρόσθετες επιλογές. Η V.M.A. έκρινε πως δεν ήταν υποχρεωμένη να προσκομίσει αυτές τις πληροφορίες και η τοπική αρχή απέρριψε την αίτηση.
Το σκεπτικό του δήμου Σόφιας ήταν πως έλειπαν πληροφορίες σχετικά με τη βιολογική μητέρα και πως η αναγραφή δύο γυναικών ως γονέων σε πιστοποιητικό γέννησης ήταν αντίθετη στη βουλγαρική δημόσια τάξη, καθώς στη χώρα δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
Η V.M.A. άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης στο διοικητικό πρωτοδικείο της Σόφιας, το οποίο στη συνέχεια υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ για το κατά πόσο η άρνηση των βουλγαρικών αρχών θίγει τα δικαιώματα του παιδιού ως πολίτη καθώς μπορεί να εμποδίσει την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Το βουλγαρικό δικαστήριο ζήτησε επίσης να διευκρινιστεί αν, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το κράτος μέλος του οποίου το παιδί είναι πολίτης είναι υπόχρεο να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης όταν το πιστοποιητικό που εκδόθηκε σε άλλο κράτος μέλος αναγράφει ως μητέρες μια πολίτη και μια μη πολίτη χωρίς να διευκρινίζει ποιες από τις δύο γυναίκες είναι η βιολογική μητέρα.
Το ΔΕΕ έκρινε πως το κράτος μέλος υποχρεούται να χορηγήσει ταυτότητα ή διαβατήριο χωρίς να απαιτεί πιστοποιητικό γέννησης από τις δικές του αρχές και να αναγνωρίσει το πιστοποιητικό γέννησης που έχει εκδοθεί από άλλο κράτος μέλος, ανεξάρτητα από το αν αναγράφονται ως γονείς δύο άτομα του ιδίου φύλου.
Όπως σημειώνεται στο σκεπτικό, εφόσον το παιδί είναι Βουλγάρα πολίτης, οι βουλγαρικές αρχές είναι υποχρεωμένες να της χορηγήσουν ταυτότητα ή διαβατήριο στο οποίο να αναγράφεται το επώνυμό της όπως προκύπτει από το πιστοποιητικό γέννησης που έχει εκδοθεί από τις ισπανικές αρχές.
Η ταυτότητα ή το διαβατήριο, μόνα τους ή σε συνδυασμό με έγγραφο από τις ισπανικές αρχές, πρέπει να καθιστούν δυνατό το παιδί να ασκήσει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας με κάθε μια από τις δύο μητέρες του, εφόσον η ιδιότητα του γονέα έχει αναγνωριστεί από τις ισπανικές αρχές κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα.
Πηγή: ΚΥΠΕ